Frederik V – Oldenborg 1761-1765
Skrevet af: mm - Artikler
18. september 2024
Frederik V – Oldenborg 1761-1765

Frederik V – Oldenborg 1761-1765

Vi har nu lagt en suite af Frederik V’s mønter fra Oldenborg i netbutikken.

Til tider overser danske samlere, at der i perioden 1761-1765 i Oldenborg i det nordvestlige Tyskland blev produceret danske mønter efter lokal/tysk møntregning med Frederik V’s kronede monogram eller portræt.

I store dele af Europa medførte Den Preussiske Syvårskrig ustabile møntforhold og relativt dårlige mønter – de danske kurantdukater er ét af mange eksempler.

Den monetære udvikling var ikke mindst kaotisk i Tyskland, og blandt andet Oldenborg blev oversvømmet af dårlig krigsmønt. Derfor ønskede man i Oldenborg at få en guardejn ansat og senere også at få etableret et møntsted, så man lokalt kunne føre en stabiliserende møntpolitik.

De oldenborgske ønsker medførte, at Johan Henrik Madelung, der senere blev møntmester i Kongsberg, blev sendt til Oldenborg for at forestå såvel guardejnopgaverne (valvation/probéring) og udmøntningerne på et lille nyt møntsted.

Der blev udmøntet en del småmønt, fra 2 Pfenninge til 2 Mariengroschen, og også større mønter i form af 1/12 – 2/3 Thaler. Produktionen var imidlertid ikke succesfuld, f.eks. gav Thalerudmøntninger tab. Derfor, og på grund af den politiske udvikling, blev møntstedet nedlagt i 1765.